Skoda Kodiaq SUV Forum banner

Tempomat się nie włączał

22K views 13 replies 9 participants last post by  kdahalliday  
#1 ·
Cześć wszystkim.

W ciągu ostatnich kilku tygodni mam problemy z tempomatem.

Od czasu do czasu, kiedy uruchamiam samochód, tempomat się nie włącza, nawet gdy przesunąłem przyciski na dźwigni kierunkowskazów na 'włączony'. Żadnej radości, nawet gdy zmieniam na 'anuluj', a następnie z powrotem na 'włączony'.
I nic nie pojawia się na ekranie, zamiast tego pokazuje przebieg mojego samochodu, podczas gdy normalnie, jeśli działa, widzę ikonę tempomatu.

W inne dni uruchamiam samochód i jest w porządku, mogę go aktywować, bez problemu.

Po prostu bardzo dziwne.

Czy ktoś jeszcze tego doświadczył, zanim zarezerwuję wizytę u dealera?

Dzięki z góry!
James

#2 ·
Zakładając, że masz standardowy CC, a nie ACC (który ma oddzielną dźwignię do tempomatu poniżej lewej dźwigni kierunkowskazu), czy próbowałeś ustawić go na WYŁ., a nie tylko ANULUJ, używając przycisku A na schemacie z instrukcji poniżej? Jest on sprężynowany z ANULUJ z powrotem do WŁ., ale 'kliknie' na WYŁ. i pozostanie tam, jeśli przesuniesz go w prawo.

Jeśli nie działa, czy pojawia się mały symbol tempomatu w lewym dolnym rogu wyświetlacza na desce rozdzielczej z wykrzyknikiem obok niego? To również jest wspomniane w instrukcji na stronie 239.

Attachments

#3 ·
Cześć kolego, dzięki za odpowiedź.
Mam standardowy tempomat

Tak, próbowałem na 'off', a następnie wyłączyłem silnik, uruchomiłem i przeszedłem do 'on' - nic.

Symbol tempomatu nie pojawia się, gdy nie działa.

Kiedy symbol jest wyświetlany w dolnym rogu, wszystko działa dobrze.

Próbowałem ponownie dzisiaj i nic, żaden symbol, żaden tempomat 😞

Będę musiał umówić się na wizytę w Skodzie w ten weekend, myślę.

#4 ·
Cześć.
Jest inny wątek, który jest w zasadzie taki sam.
Sprawdź, czy twój klakson działa, myślę, że nie będzie działał, gdy tempomat nie działa,
czasami widzę również, że przycisk menu dla klimatyzacji nie działa, gdy to się dzieje.

#5 ·
*Aktualizacja*

Poszedłem dzisiaj do dealera.
10 minut później facet wyszedł i powiedział, że wszystko załatwione - wymienił bezpiecznik od klaksonu.

Jak dotąd działa (zarówno klakson, jak i tempomat).

Zobaczymy, jak to będzie po kilku tygodniach start/stop.

Och - dla zainteresowanych, to był bezpiecznik nr 15 w komorze silnika.

#6 ·
James Sportline 2020 said:
*Aktualizacja*

Poszedłem dzisiaj do serwisu.
10 minut później facet wyszedł i powiedział, że wszystko załatwione - wymienił bezpiecznik od klaksonu.

Jak dotąd działa (zarówno klakson, jak i tempomat).

Zobaczymy, jak to będzie po kilku tygodniach start/stop.

Och - dla zainteresowanych, był to bezpiecznik nr 15 znajdujący się w komorze silnika.
Cześć.

Czy wymiana bezpiecznika rozwiązała problem?

/Mikael

#7 ·
Cześć, tak - jak dotąd wszystko dobrze.

Podczas gdy dealerzy wspomnieli również, że może to być spowodowane niskim napięciem w akumulatorze. Co teoretycznie mogłoby wyjaśnić, że czasami po krótkiej jeździe i ponownym uruchomieniu samochodu działa.

Mimo że w moim przypadku wygląda to na przepalony bezpiecznik

Myślałem, że warto to odnotować, ponieważ zostało mi to wspomniane.

Wszystkiego dobrego!

#9 ·
Miałem ten sam problem w moim Superb mklll Sportline Plus z 2020 roku. 2.0 TDI 190KM DSG 7 biegów. Co do mnie nie pasuje, to - jeśli klakson nie działa z powodu spalonego bezpiecznika, a następnie wyłączam i włączam samochód ponownie, a ACC i klakson działają teraz, to jak bezpiecznik jest spalony, skoro teraz działa...? Bezpiecznik nie może się sam OD-spalić...

#10 ·
Cześć wszystkim.

Przez ostatnie kilka tygodni mam problemy z tempomatem.

Czasami, gdy uruchamiam samochód, tempomat się nie włącza, nawet gdy przesunąłem przyciski na manetce kierunkowskazów na 'włączony'. Żadnego efektu, nawet gdy zmieniam na 'anuluj', a następnie z powrotem na 'włączony'.
I nic nie pojawia się na ekranie, zamiast tego pokazuje przebieg mojego samochodu, podczas gdy normalnie, jeśli działa, widzę ikonę tempomatu.

Inne dni, uruchamiam samochód i jest w porządku, mogę go aktywować, bez problemu.

Po prostu bardzo dziwne.

Czy ktoś jeszcze tego doświadczył, zanim zarezerwuję wizytę u dealera?

Dzięki z góry!
James
Dokładnie to samo u mnie - Edycja 2020 -
Mam zatrzymać się, a następnie uruchomić ponownie silnik, aby przywrócić ikonę tempomatu i normalne działanie.
Doprowadza mnie to do szału, ponieważ nienawidzę jazdy po autostradzie/głównej drodze bez niego.

#11 ·
Miałem więc dziwną sytuację w ostatni weekend, kiedy jechałem do Kornwalii do domu teściowej z moją przyczepą (małą, jednoosiową 6' x 4') - po ponad 2 godzinach jazdy otrzymałem dwa ostrzeżenia, które pojawiły się w tym samym czasie - ACC niedostępny (i pomarańczowy symbol tempomatu z wykrzyknikiem), a także serię ostrzeżeń informujących, że światła przyczepy nie działają, po kolei (sprawdź lewy kierunkowskaz przyczepy, sprawdź prawy kierunkowskaz przyczepy, sprawdź lewe światło stopu, sprawdź prawe światło stopu itp.). Następnie pojawiła się pomarańczowa kontrolka żarówki na dole VC i pomarańczowy trójkąt na górze.

Ostrzeżenia utrzymywały się do momentu, gdy dotarłem do celu, ale potem zatrzymałem samochód, wyłączyłem go i uruchomiłem ponownie, a wszystkie ostrzeżenia zniknęły. To samo wydarzyło się następnego dnia, kiedy jechałem na wysypisko ze swoją przyczepą. Na wysypisku zauważyłem, że przód mojego samochodu był mocno pokryty solą z dróg, ponieważ w nocy był mróz, ale nadal było mokro, więc było dużo rozprysków i musiałem regularnie używać spryskiwaczy przedniej szyby. Uruchomiłem ponownie samochód i problemy znowu zniknęły, ale tuż przed powrotem do domu (około 30 minut), te same ostrzeżenia powróciły po raz trzeci, a wszystkie ostrzeżenia zostały wywołane dokładnie w tym samym czasie. Kiedy wróciłem do domu, wziąłem butelkę szybkiego detailera i szmatkę, wytarłem środkową część grilla, gdzie znajduje się czujnik ACC i proszę, problem rozwiązany.

Ale nie mogę za nic w świecie wytłumaczyć, dlaczego przedni czujnik ACC, pokryty brudem i solą drogową, miałby również powodować problemy ze światłami przyczepy. Czy ktoś ma teorię, dlaczego miałyby być ze sobą powiązane i pojawiać się (więcej niż raz) dokładnie w tym samym czasie?

#13 ·
Jeśli naprawdę nie ma problemów technicznych (szczęśliwy przypadek), to normalne, że tak się zachowuje. Jeśli ustawiona jest pomoc prawna w zakresie prędkości, tempomat zostaje anulowany, a gdy znaki drogowe na to pozwalają, zwiększa prędkość do tej, którą ustawiliśmy. Również, gdy znak tempomatu na desce rozdzielczej zmienia kolor na szary, gdy dozwolona prędkość na to pozwala, jest to również sytuacja, w której muszę ponownie aktywować tempomat (pociągam za lewą dźwignię, dolną, na kierownicy. Tak jest w moim Skodzie Kodiaq iV. Może u Ciebie jest tak samo i Twój samochód nie ma problemu. Przeczytaj uważnie instrukcję obsługi samochodu, wszystko jest tam jasno przedstawione.