Skoda Kodiaq SUV Forum banner

KODIAQ iV

4.4K views 10 replies 6 participants last post by  Bear3011  
#1 ·
Witajcie wszyscy, w przyszłym tygodniu odbieram nowego KODIAQ iV, który jest wyposażony w jeden kabel do ładowania, ale w domu mam również 3-pinowy kabel do ładowania typu "granny". Sprzedawca mówi mi, że ten nie działa w nowym KODIAQ iV. Szukając trochę w internecie, widzę, że ładowarka typu "granny" powinna działać, jakie są wasze przemyślenia?

#2 ·
Skoro 3-pinowa ładowarka "dla babci" jest opcjonalnym dodatkiem w konfiguratorze Kodiaqa, jeśli wybrałeś wersję 5-miejscową, to przypuszczam, że tak, będzie działać, ale powoli.
Wiele innych na rynku (Amazon itp.), więc nie sądzę, żeby było coś specjalnego w wersji dostarczanej przez Skodę (poza "specjalną" ceną!:eek:)
Będzie ładować tylko z mocą około 1,3 kW, jednak ponieważ Kodiaq PHEV ma tylko akumulator 25,7 kW, powinien i tak osiągnąć większość pełnego naładowania od zera podczas przyzwoitego ładowania nocnego.
To zrzut ekranu z konfiguratora Kodiaqa, dostępny jako opcja, jeśli wybrałeś jedną z wersji 5-miejscowych (SE, SE-L lub Sportline):

#4 ·
Witajcie wszyscy, w przyszłym tygodniu odbieram nowego KODIAQ iV, jest on dostarczany z jednym kablem ładującym, ale w domu mam również 3-pinowy kabel do ładowania "granny". Sprzedawca mówi mi, że to nie działa w nowym KODIAQ iV. Szukając trochę w internecie, widzę, że ładowarka "granny" powinna działać, jakie są wasze przemyślenia?
Używam 3-pinowego w moim nowym IV. Ustawione na 10 A. Nie nagrzewa się i ładuje z mocą 2,2 kWh. Na początku próbowałem 13 A, ale zrobiło się dość gorąco. Przejechałem 1500 mil bez problemu.

#5 ·
Używam 3 pinów w moim nowym IV. Ustawione na 10 A. Nie nagrzewa się i ładuje z mocą 2,2 kWh. Na początku próbowałem 13A, ale zrobiło się dość gorąco. Przejechałem 1500 mil bez problemu.
Czy musiałeś zrobić coś specjalnego z gniazdkiem, do którego podłącza się ładowarka?

Zauważam, że istnieją teraz specjalne gniazda 13a, które lepiej radzą sobie z wysokim prądem przez dłuższy czas.

Byłbym zainteresowany, czy ktoś musiał wymienić gniazdo z powodu problemów?

#6 ·
Witajcie wszyscy, odbieram nowego KODIAQ iV w przyszłym tygodniu, jest on dostarczany z jednym kablem do ładowania, ale mam też w domu 3-pinowy kabel do ładowania "granny", sprzedawca mówi mi, że to nie działa w nowym KODIAQ iV, szukając trochę w internecie widzę, że ładowarka "granny" powinna działać, jakie są wasze przemyślenia?
Cześć,

tak, odbieram mojego nowego kodiaq iv w przyszły piątek. Powiedziano mi tak wiele różnych rzeczy od tak wielu różnych osób, że kręci mi się w głowie! 😵‍💫 W końcu znalazłem faceta z firmy o nazwie tough leads, który był naprawdę bardzo pomocny. Kupiłem od niego coś, co wydaje się być bardzo wysokiej jakości kablem "granny", lepszym niż niektóre rzeczy z Amazona. Tylko po to, by dowiedzieć się, że Skoda twierdzi, że Kodiak nie ma wbudowanego harmonogramu ładowania w oprogramowaniu. 😡. Nie mogłem tego wymyślić z jego samochodem w tej chwili. Nikt nie wydaje się wiedzieć, co jest dobre, a co złe lub co ma, a czego nie ma. Szczerze mówiąc, czuję się dość nerwowo, odbierając dostawę. Pan z tough leads sprzedaje timer, ale kosztuje on 70 funtów, więc poczekam, aż dostanę samochód i zobaczę, czy to prawda o harmonogramie czasowym, czy nie. Czy ktoś inny tutaj miał podobny problem lub znalazł sposoby ustawienia harmonogramu w oprogramowaniu samochodu, proszę?

#7 ·
Cześć,

tak, odbieram mojego nowego kodiaqa iv w przyszły piątek. Powiedziano mi tak wiele różnych rzeczy od tak wielu różnych osób, że kręci mi się w głowie! 😵‍💫 w końcu znalazłem faceta z firmy o nazwie tough leads, który był naprawdę bardzo pomocny. Kupiłem od niego wysokiej jakości kabel "granny cable", lepszy niż niektóre rzeczy z Amazona. Tylko po to, by dowiedzieć się, że Skoda twierdzi, że Kodiak nie ma harmonogramu ładowania wbudowanego w oprogramowanie. 😡. Nie mogłem tego naprawić z jego samochodem w tej chwili. Nikt nie wydaje się wiedzieć, co jest dobre, a co złe lub co ma, a czego nie ma. Szczerze mówiąc, czuję się dość nerwowo, odbierając dostawę. Pan z tough leads sprzedaje timer, ale kosztuje on 70 funtów, więc poczekam, aż dostanę samochód i zobaczę, czy to prawda o harmonogramie czasowym, czy nie. Czy ktoś jeszcze tutaj? Miał podobny problem lub znalazł sposoby na ustawienie harmonogramu w oprogramowaniu samochodu?
Tak, Skoda Kodiaq iV nie ma harmonogramu ładowania, obiecują to naprawić od prawie roku, jak można sobie wyobrazić, wielu jest tym bardzo zdenerwowanych, mój poprzedni Skoda Superb iV miał tę funkcjonalność i ani przez chwilę nie pomyślałem, że Kodiaq mk 2 tego nie będzie miał, jeśli spojrzysz na forum na Facebooku Skoda Kodiaq UK, jest to szczegółowo omówione w niektórych wątkach.

#8 ·
Właśnie dołączyłem do klubu właścicieli PHEV Kodiaq i ustalam, co można, a czego nie można zrobić z harmonogramem ładowania. Mam pełnego elektryka i Kodiaqa, więc od czasu do czasu będę chciał używać ładowania "Granny", zakładam, że to po prostu podłączenie i ładowanie.

Skontaktowałem się z obsługą klienta Skody, która potwierdza, że tak naprawdę nie można tego zrobić, ale używam Ohme, aby naładować do 80% do określonej godziny. W tej wymianie podzielili się poniższymi komentarzami:

Po sprawdzeniu informacji w systemie widzimy, że lokalizacja ładowania jest nadal niedostępna dla pojazdu.

Jednakże, mniej więcej w połowie lipca 2025 roku, usługa Departure Planner zostanie ponownie udostępniona. Niestety, nie ma jasnego potwierdzenia, czy usługa ta zostanie dodana do pojazdów wyprodukowanych przed okresem ponownego uruchomienia.

Na razie spróbuj użyć ładowarki Ohme, a jeśli problem wystąpi podczas ładowania, zalecamy skontaktowanie się z pomocą techniczną Ohme.

Przepraszamy za brak informacji z naszej strony i mamy nadzieję, że podane szczegóły pomogą wyjaśnić Państwa pytania.

Dziękujemy z góry za Państwa cierpliwość.

#9 ·
Dzięki @Bear3011

Moglibyście mi powiedzieć, jak skontaktowaliście się z obsługą klienta? Czy to był e-mail?
Mam samochód od 2 dni i chcę zapytać: „Gdzie w aplikacji lub w systemie informacyjno-rozrywkowym ustawia się harmonogramy ładowania, ponieważ nie mogę tego znaleźć i wyraźnie każdy pojazd, który wymaga ładowania, będzie obsługiwał tę funkcję”
Myślę, że to rozsądne oczekiwanie, że funkcja jest dostępna, więc chciałbym otrzymać ich odpowiedź (i dodać moje nazwisko do listy niezadowolonych klientów).

Dzięki

#10 ·
Dzięki @Bear3011

Czy możesz mi powiedzieć, jak skontaktowałeś się z obsługą klienta? Czy to był e-mail?
Mam samochód od 2 dni i chcę zapytać: „Gdzie w aplikacji lub w systemie informacyjno-rozrywkowym ustawiasz harmonogramy ładowania, ponieważ nie mogę tego znaleźć i wyraźnie każdy pojazd, który wymaga ładowania, będzie obsługiwał tę funkcję”
Myślę, że to rozsądne oczekiwanie, że funkcja jest dostępna, więc chciałbym otrzymać ich odpowiedź (i dodać moje nazwisko do listy niezadowolonych klientów).

dzięki
Wysłałem do nich e-mail i zadzwoniłem, ale nie widać, żeby Skoda naprawdę coś załatwiała.